Egenin Kalbi Sultaniye Asma Üzüm Yaprağı

Egenin Kalbi Zeytinyağı ile muhteşem lezzetine lezzet katılan, gönüllerde ve damaklardaki yeri ayrı olan Sultaniye üzüm yaprağından bahsedeceğiz.

Nisan sonu Mayıs ayı sonuna kadar toplanan uç yaprak diye tabir ettiğimiz tüysüz, ince ve damarsız olması sebebi ile tüketilmesi hem kolay hem de lezzet olarak en yüksek seviyede bir üründür. Özellikle yetiştiği bölge olarak Manisa ilinin Turgutlu, Ahmetli ve Salihli ovalarında verim olarak en fazla verim alınan yerlerdir. Yaz ve kış aylarında çok sık tüketilen yaprak en çok toplandığı dönemde taze olarak tüketilmektedir. Hafif ekşi tadı zeytinyağı ile birleşince damaktan kalbe bir lezzet fırtınası oluşturmaktadır. Bilinen en büyük faydası içerdiği B6 Vitamini sayesinde hafızayı güçlendirmeye katkısındadır. Asma yaprağı tam bir vitamin deposudur. Asma yaprağı kolesterol bulundurmaz. Buna karşın 100 gram asma yaprağında 17 gram karbonhidrat, 2,1 gram yağ, 11 gram diyet lifi, 6 gram protein, 6 gram şeker, 2,6 mg demir, 0,4 mg B6 vitamini, 95 mg magnezyum, 363 mg kalsiyum bulunur ve sadece 93 kcal’dır.

En bilinen Sultaniye Üzüm Yaprağı Faydaları:

Hafızayı güçlendirir.

Göz sağlığını korur.

Eklem ağrılarına karşı etkilidir.

Bağırsaklar ve sindirim sistemine faydalıdır.

Ağızda oluşan ve diğer yaralara karşı etkilidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Cilt sorunları ile savaşır. Buna karşın şimdiye kadar bilinen bir yan etkisi görülmemiştir.

Asma yaprağını taze kullanabileceğiniz gibi salamura yapılarak da saklayabilirsiniz. Salamura kullanımında yoğun miktarda tuz kullanılmaktadır. Genellikle doğal tuz veya deniz tuzu kullanılmaktadır. Böbrek ve tansiyon hastaları salamura yaprak kullanımına dikkat etmelidir. Bir diğer yöntem ise taze yaprakları derin dondurucu içinde saklamaktır.