Zeytinyağı Asit Değeri

Zeytinyağı ile ilgili yüzlerce bilgi medya aracılığıyla veya kulaktan dolma bilgilerle zihnimizde dolaşıyor. Bu da bizi yoruyor ve güven endeksimizi düşürüyor. Kime güveneceğiz, nasıl güveneceğiz, kalitesi nasıl anlaşılır, hangi zeytinyağı iyidir, hangi bölgeden zeytinyağı almalıyız? Bunlar aklımızda dolaşan sorular arasında.

Öncelikle, zeytinyağı asit değeri ne olmalı sorusuna yanıt verelim. Bu konuda en güzel açıklamayı Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’nin 4. Maddesi yapmaktadır. İlgili maddeyi aynen aşağıda paylaşıyorum:

1) Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir işlem ortamında, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.

Natürel zeytinyağları:

Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asidi içeriği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar.

Bu özellikleri en iyi nasıl anlayabilirsiniz? Eğer imkanınız varsa, zeytinyağını aldığınız firma ile iletişime geçip kimyasal analiz ve duyusal analiz sonuçlarını isteyebilirsiniz. Yukarıda belirtilen özellikleri taşımıyorsa, verilen değerleri kontrol etmek için Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ni inceleyebilirsiniz. Egenin Kalbi ürünlerinin test sonuçları için sitemizdeki belgeler bölümüne bakabilirsiniz.